@article { author = {Bazgeer, Saeed and Mohammadi, Hossain and Sharifi, Leyla and Soleimani, Nooshin}, title = {The Analysis of Frost and Chilling Hazards on Horticultural Crops in West Azerbaijan}, journal = {Environmental Management Hazards}, volume = {3}, number = {4}, pages = {365-378}, year = {2016}, publisher = {}, issn = {2423-415X}, eissn = {2423-4168}, doi = {10.22059/jhsci.2016.62371}, abstract = {As annual frost and chilling cause damage to horticultural crops in West Azerbaijan Province, the first early fall, late spring frost date, severity and continuation of frost were investigated for a 10-year period (2003-2012). The main goal of this study was to know different types of frosts and chilling (radiative,  convective and combination), to give advices for reduction of damages on horticultural crops. The analysis was carried out only for Orumieh, Salmas and Miandoab regions due to availability of data and their importance for fruit production viz., apple, grape and walnut over the Province. In order to  analyse harmful frost and chilling, they were divided into the early fall and late spring frosts. In the next step, the first early fall and late spring frost date were found and according to Julian day, the best probability distribution function was fitted on data and probability of 25, 50, 75 and 95 percentages were worked out. The results showed that crop damages were mainly due to frost temperatures (minimum temperature below zero) rather than chilling temperatures (minimum temperature more than zero and below 4 degree Celsius) in the months of November, March and April. The results also indicated that the most damaged frost for three crops of the year was happened in 2011 with the loss of 2403.7, 501, and 1363.3 hectares in Orumiyeh, Salmas and Miandoab regions, respectively. According to crop growth stages, the threshold temperature to damage Grape was happened when minimum temperature falls below -6oC during the months of October and November (harvest time) and the most losses of apple and walnut occurred when minimum temperature falls below -5oC during the months of March and April (at bud stage). It is suggested that the frost study could be carried out with the help of  upper air data (specially 850 mb level) along with statistical analysis for a precise distinguish between frost types.    }, keywords = {West Azerbaijan,Frost,Climatic Hazards,Horticultural crops}, title_fa = {تحلیل مخاطره یخبندان و سرمازدگی محصولات باغی آذربایجان غربی}, abstract_fa = {در این مطالعه با توجه به اهمیت خسارت یخبندان و سرمازدگی در کاهش سالانۀ محصولات باغی استان آذربایجان غربی، دماهای میانگین و کمینۀ روزانۀ هوا و احتمال رخداد اولین یخبندان پاییزه و آخرین یخبندان بهاره و شدت و تداوم یخبندان در یک دورۀ ده‌ساله (2012-2003) بررسی شد. هدف اصلی این مطالعه، تشخیص انواع یخبندان (تابشی، فرارفتی و ترکیبی) به‌منظور ارائۀ راهکارهایی برای کاهش خسارت ناشی از آن به درختان باغی بوده است. به‌دلیل محدودیت پیوستگی آمار خسارت یخبندان از صندوق بیمۀ کشاورزی، بررسی‌های لازم تنها برای سه شهرستان ارومیه، میاندوآب و سلماس به‌عنوان مهم‌ترین مراکز تولید سیب، انگور و گردو انجام گرفت. برای این منظور یخبندان‌ها به دو دستۀ اولین یخبندان پاییزه و آخرین یخبندان بهاره تقسیم شدند. پس از مشخص شدن تاریخ رخداد اولین یخبندان‌های پاییزه و آخرین یخبندان‌های بهاره، آنها به روزهای ژولیسی تبدیل شد و سپس در محیط نرم‌افزاری SMADA بهترین تابع توزیع احتمال به داده‌ها برازش و احتمالات  25، 50،  75 و 95 درصد محاسبه شد. نتایج حاصل در خصوص خسارت سرمازدگی به محصولات کشاورزی (دماهای بیشتر از صفر تا 4 درجۀ سلسیوس)، نشان داد که این محدودۀ دمایی در آبان، اسفند و فروردین، تأثیری در خسارت به محصولات مذکور نداشته است. بیشترین خسارت برای مجموع هر سه محصول در شهرستان‌های ارومیه (7/2403 هکتار)، سلماس (501 هکتار) و میاندوآب (3/1363 هکتار) در سال 91-1390 به‌دلیل تداوم یخبندان در ماه‌های آبان، اسفند و فروردین (به‌ترتیب با 42، 40 و 38 روز) مشاهده شد. با توجه به مرحلۀ رشد محصولات مطالعه‌شده، آستانۀ دمایی خسارت‌زای یخبندان در دمای کمینۀ 6- درجۀ سلسیوس و کمتر برای انگور در زمان برداشت محصول (شهریور و مهر) و دمای کمینۀ 5- و کمتر برای درختان سیب و گردو در زمان جوانه‌های گل و برگ (فروردین و اردیبهشت) است. پیشنهاد می‌شود برای تشخیص دقیق‌تر انواع یخبندان، در کنار تحلیل‌های آماری، بررسی فرارفت هوای سرد به‌کمک نقشه‌های ژئوپتانسیل (به‌خصوص تراز850 میلی‌بار) نیز انجام گیرد.    }, keywords_fa = {آذربایجان غربی,محصولات باغی,مخاطرات آب‌وهوایی,یخبندان}, url = {https://jhsci.ut.ac.ir/article_62371.html}, eprint = {https://jhsci.ut.ac.ir/article_62371_bc6e7dc0183bdbd2c7a251b74c3953dd.pdf} }